Historien om när regnet kom

Historien om när regnet kom är en animerad broderad film, gjord i textil. Filmen var ursprungligen mitt examensarbete från kandidatutbildningen i Textil på Konstfack 2008.

Detalj ur Historien om när regnet kom

Om filmen

Utvecklingen

“Jag arbetade med manuset till filmen i fyra månader. Från början var det otroligt mycket text, och inte mycket bild. Jag fokuserade väldigt mycket på att slipa fram kärnan i berättelsen för att hitta nerven där berättelsen verkligen kändes. I backspegeln är det nästan lite svårt att förstå att det kan ta fyra månader att skriva manus till en film som är fyra minuter. Bilden ovan är tagen från min examination, där projektet och filmen presenterades.”

Produktionen

Produktionen

“Jag var klämd mellan manusarbetet och deadline inför slututställningen, så själva produktionen av filmen pressades fram under två väldigt intensiva veckor.”

Produktionen

“Efter några dagar i ett rum utan fönster börjar man tappa känslan för om det är dag eller natt.”

Musik och berättarröst

Göra musik

“Innan jag började på Konstfack utbildade jag mig inom musik. Det föll sig naturligt att jag själv skulle göra musiken till filmen. När musiken nästan var klar ville jag få input från ett erfaret proffs. Jag tänkte direkt på teveserien Ika i rutan, med Ika Nord, som hade jättebra musik skapad av Lars Demian. Jag hörde av mig till honom för att be om åsikter, och han var väldigt generös med sin tid och engagemang.”

Berättarröst

“Via Lars kom jag även i kontakt med Philomène Grandin, som kom att göra en väldigt fin berättarröst till filmen. På bilden ser man henne och Henrik Lenberg som var ljudtekniker.”

Mottagning

Filmen har älskats av både barn och vuxna – och har inte bara vunnit flera priser, utan visats på vandringsutställning med Svensk Form, blivit utvald av trendgurun Li Edelkoort på hennes trendutställningar i Norge, Sverige och i Eindhoven, i Sundborn - på Carl Larsson-gården och ytterligare en rad utställningssammanhang.

“Såg din film nu. Började gråta. Som vanligt när jag ser dina filmer. Vet inte vad det är med mig. Eller med dina filmer. Men det känns bra.”

Marie Dreiman, Lektor Textil, Konstfack

“Jag stod med ena foten i textilvärlden, och andra foten i storytellning. På något sätt blev det naturligt för mig att göra textila berättelser. Det känns otroligt när jag ser barn och vuxna trollbundna av filmen, och att de gråtandes ser den om och om igen.”

Karin Ahlin

Se Historien om när regnet kom

Hela filmen finns att se på Vimeo på denna länk.