Inte vara rädd!

Tiger sitter på trappan till sitt hus och väntar på att hans föräldrar ska komma hem. Han vill inte vara ute och inte vara inne. Men då kommer Farbror Taxen förbi, och tillsammans tar de sig igenom alla rädslor kring att vara ensam hemma.

Inte vara rädd!

Inte vara rädd! är en bilderbok för barn 3-6 år som är utgiven på Alfabeta förlag. Farbror Taxen förklarar för lilla Tiger att han behöver hjälp att leta efter sin röda hatt och tillsammans letar de i huset, från källare till vind. Farbror Taxen tycker att det är lite läskigt, men Tiger försäkrar honom: Inte vara rädd!

Köp online eller signerad

Om din lokala bokbutik saknar boken kan de beställa den till dig. Eller om du föredrar att köpa online kan du till exempel göra det på Adlibris eller Bokus. Vill du köpa ett signerat ex, kontakta mig på karin@fabulera.se.

Dramatisering i Barnradion UR

Under 2016 gjorde Barnradion UR en väldigt fin dramatisering av boken med skådespelarna Jane Friedmann och Elsa Meyer.

Radiodramatisering av Inte vara rädd!

Hela boken finns att lyssna på i UR Play. (Kul detalj: Musiken i programmet är samma musik som jag lyssnade på när jag gjorde boken!)

Sagt om boken

“Vilken superhistoria! Så finstämd i sin psykologi och så rytmisk och lagom upprepande att den måste vara kalas att högläsa. Lite utmanande i sitt bildspråk med alla förflyttningar, ren och vacker.”

Ulla Rhedin
Barnboksforskare

“Karin Ahlin är konstnär och storyteller. Hennes debutbilderbok, Inte vara rädd!, handlar om rädsla. Det är en lågmäld berättelse om läskiga saker i vardagen: att vara ensam hemma, att gå in i en mörk garderob, att tänka på råttor eller eld. I centrum står vännerna Tiger och farbror Taxen. Tigerns föräldrar är borta och han törs varken vara inne eller ute. Därför sitter han på trappan och vill inte erkänna sin rädsla när Taxen kommer förbi. Taxen är smart, han vet hur han ska göra för att hjälpa sin lille vän. Taxen säger att han glömt sin hatt hemma hos Tiger, vilket leder till att de båda tillsammans går igenom Tigers hus, både vind, källare och garderober. Det smarta är att Taxen låtsas vara rädd hela tiden och då får Tiger säga sitt mantra: ‘inte vara rädd’. Därmed blir han den som stödjer och utvecklas. Till slut kan han till och med vara ensam hemma. I text och bild skildrar Karin Ahlin på ett utmärkt sätt svåra saker så att även ett ganska litet barn kan förstå. Boken manar till eftertanke. Det enkla och klara bildspråket är lättolkat. Illustrationernas varma och starka kulörer förstärker den positiva tonen i denna fina bok som sätter barnets känsloliv i centrum.”

Dag Hedberg
Bibliotekstjänst Godbitar - ett kvalitetsurval av aktuella barnböcker 2014

“Jag skulle vilja att alla läste Karin Ahlins färgglada bilderbok Inte vara rädd! som handlar om hur vänner kan övervinna sina rädslor tillsammans.”

Rahma Omar
Bibliotikarie, Fittja bibliotek, i tidningen Mama

Fakta

Författare och illustratör: Karin Ahlin
Utgivningsår: 2014
Förlag: Alfabeta
Ålder: 3-6 år
Kategori: Bilderbok
ISBN: 9789150116038