Ordförande Svenska Tecknare

Mellan åren 2015 till 2018 var jag ordförande för Svenska Tecknare, en intresseorganisation för Sveriges illustratörer, grafiska formgivare, animatörer och serietecknare.

Organisationen hade kring 1500 medlemmar och ett kansli på sex personer, och har sitt huvudkontor i Stockholm. Styrelsearbetet låg mig varmt om hjärtat och att få möjlighet att vara ansiktet utåt för landets medlemmar var mycket ärofyllt.

Uppdraget

Uppdraget innebar att representera medlemmarna och att samtidigt förflytta det professionella fältet framåt. Rent praktiskt innebar det att leda styrelsens arbete till att stärka rättigheterna för medlemmarna.

Planeringsdag

På många sätt var det ett typiskt uppdrag som ordförande i en intresseorganisation. Det som gjorde det speciellt var att medlemmarna var hårt utsatta av nya krav från sina uppdragsgivare där de förväntades avsäga sig alla sina rättigheter.

Representation

Som del av ordförandeskapet representerar man organisationen och medlemmarna i olika sammanhang. Varje år är det en enorm barnboksmässa i Bologna, Italien.

Bologna

Här presenterar bokförlag från hela världen sina nya barnböcker. En av höjdpunkterna är när ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) tillkännager årets vinnare av sitt årliga pris.

Bologna

På bilden ser vi mig och två av ALMAs pristagare, Isol från Argentina, samt Kitty Crowther från Belgien. Samt, längst ner till höger, sitter illustratören Judith Drews, från Tyskland.

Comic Con i Malmö, Littfest i Umeå, bok- och biblioteksmässan i Göteborg, EWK-priset i Norrköping var några av de plattformar som jag besökte i min roll.

Debattartiklar

Jag skrev även löpande krönikor till föreningens tidskrift Tecknaren och debattartiklar av olika slag som publicerades i branschpress.

Välkommen till Bonnier Tidskrifters slavmarknad

Det är ingen nyhet att många tycker att det är bättre med frilansare än anställda. Sådan har trenden varit i många år. Det som är nytt är ökningen av de oseriösa frilansavtal som har börjat dyka upp. I spetsen bland de oseriösa företagen går Aller Media, LRF Media och Bonnier Tidskrifter. Deras frilansavtal är extremt bra för dem, och extremt dåliga för dig. Och till råga på allt säljer du dina verk för en struntsumma.

Läs hela texten hos Dagens Media eller här. Denna debattartikel omnämndes i Dagens Nyheter, samt radioprogrammet Spanarna i P1.

Debatt: Välkomna hit!

I högstadiet hade jag en historielärare som älskade att berätta genom att teckna. Han lärde oss allt från stenåldern till antikens Rom, till Gustav Vasa och förintelsen – illustrerat på klassrummets whiteboard. Han var noga med att vi skulle teckna av det han ritade på tavlan. Och av hela min skolgång, från förskolan till universitetet, är det hans lektioner jag minns bäst. Bilderna har kopplats till ord och skeenden. Särskilt väl minns jag två fraser som han sa, igen och igen: “Historien upprepar sig alltid” och ”Vi måste lära oss av historien”.

Läs hela texten hos Svenska Tecknare eller här

Krönika: Både frihet och trygghet, tack!

Nyss inflyttad till Stockholm för drygt tio år sedan möttes jag av rubriken på en löpsedel: ”Så många lantisar bor i din stadsdel!” Detta ansågs så viktigt att det var värt hela löpsedeln, och jag antar att ämnet fyllde ledare, mittuppslag och sportbilagan. Det är ett intressant perspektiv, speciellt när man tänker på att den stora majoriteten i Stockholm är inflyttad. Lantisar är vi allihopa, ja’ me’ och du me’.

Läs hela texten hos Svenska Tecknare eller här

Krönika: Låt oss synas och höras!

Det räcker att göra följande test: Gå till biblioteket och ta valfri bilderbok. Biblioteket har klistrat dit en bokstav någonstans, den anger hur boken ska sorteras. Det är första bokstaven i upphovspersonens efternamn. Om en författare har varit med och gjort boken är det alltid hens efternamn som väljs. Det spelar ingen roll om hen endast har skrivit ett enda ord i boken. Budskapet är solklart: den som har gjort bilderna är oviktig.

Läs hela texten hos Svenska Tecknare eller här

Debatt: Hjälp till självsälj

En medlem ringde och berättade hur jobbigt det var att inte få uppdrag. Smärtgränsen var nådd, men kampen fortsatte varje dag. Hur gör du för att hitta uppdrag, undrade jag. Hen berättade om sin webbplats som representerade det egna arbetet väl. “Okej”, sa jag, “det där är ju liksom din annons som du hoppas ska locka till sig kunder. Men hur gör du själv för att hitta kunder?”

Läs hela texten hos Svenska Tecknare eller här

Återkoppling

“Jag läste precis ditt inlägg på Svenska tecknare angående filavtalen. Jag ville bara säga att det är så bra att du talar klarspråk. Jag är jätteglad att jag är med i ST och att du är ordförande. Själv har jag int4e skrivit under Aller medias avtal och det betyder att mitt brödjobb sedan åtta år tillbaka avslutas. Men det känns rätt ändå att trotsigt vägra gå med på deras avtal. Och det känns ännu mera rätt efter att jag läst vad du skrivit. Det är ju så himla viktigt att vi håller i hop. Tack för det. Du är bäst!”

Medlem, Svenska Tecknare

“Väl skrivet i Dagens Media om slavkontraktet! Tack och applåd! Det är just sådant som kan göra skillnad. Modet att beskriva hur konsekvenserna ser ut och att upplysa de som berörs, både våra medlemmar och uppdragsgivarna.”

Johan Gunséus, fotograf