Spritmuseum

Till utställningen Äntligen FredagSpritmuseum illustrerade och animerade jag dansande partyhundar, hånglande fyllelejon, sprutande tårar, bultande hjärtan och mycket mer.

App

I maj 2012 öppnade Spritmuseum i Galärskjulen på Djurgården. Deras första utställning hade titeln Äntligen fredag. Vare sig det handlar om fredagsmys i soffan eller en kväll på krogen är fredagar fyllda av förväntningar. Men det blir inte alltid som man tänkt sig …

Utställningen var ett kreativt samarbete mellan Spritmuseum och Anna Dolata. Tillsammans hade de bjudit in kreatörer som elektronicamusikern Lisa Nordström, videokonstnären Anders Weberg, ljusdesignern Magnus Mikaelsen, animatören och illustratören Karin Ahlin samt Anders Tjernblom i gruppen Fulkultur.

Utställningens tre rum

  • Hemmet
  • Krogen
  • Drömmarnas och förväntningarnas värld

Upplevelsen av de olika rummen skapades individuellt och mellan besökarna. Besökarna kunde slå sig ner i en interaktiv soffa, fuldansa nyktra och ta del av brustna illusioner.

Appen

Wilhelm Lagerkrantz programmerade appen Äntligen fredag, och jag gjorde allt visuellt: illustrationer, animationer, karaktärer, ord och bakgrunder.

App

Dels kunde besökare göra sin egen fredagsbild på webben (länken är inte aktiv längre), eller på sin surfplatta hemifrån.

Skapande

I ett av rummen fanns även surfplattor inbyggda i bord, där man kunde skapa sina fredagsbilder direkt i appen och se bilderna live på projektor i rummet samt maila till vänner och bekanta.

Mottagning

Hela utställningen blev väldigt uppskattad, och det var ofta kö för att kunna använda en platta och skapa sin egen fredagsstory som sträckte sig hela vägen från roande till oroande.