Talang finns överallt

Svensk Form initierade projektet Talang finns överallt för att inspirera barn att välja en kreativ bana i livet, samt att visa beslutsfattare behovet av estetiska ämnen i skolan.

Politikerveckan i Almedalen

Startskottet för Talang finns överallt var en workshop på Politikerveckan i Almedalen. Vi ville inspirera och öppna upp tankarna på en kreativ och konstnärlig yrkesbana tidigt. Förebilder är otroligt viktiga. Att förstå att detta kan vara en möjlig väg, kan vara avgörande för barnets val senare i livet. Det är här framtiden tar form.

Workshop på Politikerveckan i Almedalen

Under workshopen fick 25 barn i åldrarna 5-9 år möjlighet att prova på olika konstnärliga yrken – arkitekt, illustratör, konstnär och textildesigner. Genom att sätta upp en konst- och designskola i miniatyrformat med lustfyllda stationer blev detta som ett smörgåsbord för barnen att prova på dessa yrken.

Workshopen gjordes i samarbete med Konstfack, Svensk Form, Sveriges Arkitekter och Teknikföretagen. Den blev nominerad till “Hetast i Almedalen”, samt blev omskriven hos ico-D.

Fisksätra

Då formatet i Almedalen fungerade så väl, arrangerade vi ytterligare en omgång av workshopen, denna gång i Fisksätra, Stockholm. Barn från området bjöds in på en liknande prova-på konstskola. Här mötte vi lärare och pedagoger som har en viktig roll i barns kreativa och konstnärliga process och utveckling. Här kan du se ett videoklipp från denna workshop.

För SYV: Vägled till att bli designer

Vilka vägar finns det till konst- och designyrket och vad blir man egentligen efter en konstutbildning? Hur ser det ut med jobb?

Poster för SYV

Genom en serie specialutformade föreläsningar för SYV-are (Studie- och yrkesvägledare) från hela landet, föreläste jag och visade på konkreta vägar till kreativa yrken och belyste vikten av att uppmuntra den som är intresserad av den kreativ banan. Hur vägleder man någon som tidigt har ett konstnärligt intresse? Det var den viktiga kärnfrågan i dessa föreläsningar.

Sagt om Karins workshops

“Den här workshopen kommer förändra barnens liv. Jag känner att jag är del av något stort när jag ser det här. Jag önskar att jag träffat dig när jag var fyra år.”

Linda Holster
Projektledare
Design S

TODO: Länka alla portfoliosidor till rätt tjänst-sida.