Det är ingen nyhet att många tycker att det är bättre med frilansare än anställda. Sådan har trenden varit i många år. Det som är nytt är ökningen av de oseriösa frilansavtal som har börjat dyka upp. I spetsen bland de oseriösa företagen går Aller Media, LRF Media och Bonnier Tidskrifter. Deras frilansavtal är extremt bra för dem, och extremt dåliga för dig. Och till råga på allt säljer du dina verk för en struntsumma.
2016-03-01
Så varför tycker de att du ska skriva på? För att de enbart kommer att anlita frilansare som har skrivit på, så klart. Och där ligger hotet tydligt: ”Skriv på, annars får du inga uppdrag från oss." Detta är helt enkelt den nya tidens slavkontrakt. Och om du inte vill bli frilansande slav hos dem, så ger de dig inget uppdrag alls.
Bonnier Tidskrifter utmärker sig genom att ligga längst fram vad det gäller långtgående avtal. Deras avtal är så makalöst groteskt att det är värt att gå in i detaljerna:
Finns det då inget alls som är positivt med avtalet från Bonnier Tidskrifter?
Tja, det är helt klart så att det finns en möjlighet till mer ersättning till dig. Om de hyr ut eller säljer dina rättigheter (som jag skrev om ovan) så får du tio procent av grundarvodet du fick. Låt oss göra ett enkelt räkneexempel. Låt säga att du fick 3000 kronor för ditt verk. De säljer det vidare för 30 000 kronor till någon annan. Vad får du? Tio procent av 3000 kronor. Alltså 300 kronor. Smakar det bra?
I en intervju i tidningen Resumé i maj 2015 säger Bonnier Tidskrifters dåvarande vd Mats Carleson: ”Genom det här avtalet så erbjuder vi en ny marknad för frilansar”. Man kan säga mycket om detta, men här kan jag bara hålla med Mats. Det är verkligen en ny marknad för frilansar. Men låt oss i alla fall vara så raka och tydliga att vi kallar den vid sitt rätta namn: Slavmarknad.
Acceptera inte denna typ av fulavtal. Vägra att skriva på, oavsett om de kommer från Bonnier Tidskrifter eller något annat företag. Det är vår gemensamma skyldighet, både mot oss själva och våra kollegor i branschen, att vägra skriva under. Om vi skriver under skjuter vi oss själva i foten, och underminerar hela vår bransch.
Tillsammans står vi starka, men splittrade är vi svaga. Det finns andra kunder där ute, sök dig till dem i stället. Under tiden kämpar Svenska Tecknare och andra intresseorganisationer för att göra om fulavtalen till något som går att acceptera.
Karin Ahlin
Ordförande
Svenska Tecknare